21 MAYIS DÜNYA MEDİTASYON GÜNÜ'NE POP CORNER İLE HAZIRLANIN!

dünya meditasyon günü - pop corner
Bir tür rahatlama yöntemi olan meditasyon zihni arındırarak huzura kavuşmak için yapılan bir eylemdir. Konsantrasyonun ağırlıkta olduğu bu hareket içe dönük olarak gerçekleşir. Meditasyonun işe yarayabilmesi için kendinizi rahat hissedeceğiniz sessiz bir ortamda yapmanız gerekir. Etkili bir uygulama için grup, eğitmen, alet ekipman gibi malzemelere ihtiyaç yoktur. Başlangıç olarak tek kişilik bir meditasyon çalışması yeterli olacaktır. Önemli olan nokta kişinin bunu yapmayı istemesidir. 
Her yıl 21 Mayıs tarihinde Dünya Meditasyon Günü kutlanarak insanların günlük yaşamın stresinden arınabilmeleri için farkındalık yaratmak amaçlanır. Meditasyon konusunda bilgilenmeyi sağlamak ve stresin zararlarından kurtulmanın yolları bu günün hedefleri arasında yer alır. Herkes kendi hayatının başrolündedir ve meditasyon ile kişi kendini daha iyi tanıyacağı bir yolculuğa çıkacaktır. 

Meditasyon Nedir?

Kişinin kendi kendini tanıması için tam motivasyonla yaptığı meditasyon derin düşünme manasına gelir. Bilinç açmak, zihni eğitmek ve sakinleşmek gibi anlamlar da taşır. Günlük yaşamda yoğun tempoda ve aşırı uyaranlarla yaşayan kişiler için meditasyon önemli bir ihtiyaçtır. Düzenli olarak yapıldığında kişideki kaygı ve stres düzeyi azalacaktır. Özellikle stresle başa çıkmak için sıklıkla tercih edilir. Eylem sırasında nefes alış verişi düzene girer, gergin olan kaslar gevşer ve kalp ritmi yavaşlar. 
Herhangi bir hareket gerektirmeyen meditasyon kişinin kendine odaklanarak yaptığı bir terapidir. Yoganın 8 basamağından biri olarak kabul edilir ve fiziksel bir uygulama gerektirmez. Yogada hem vücut hem de zihin dinginleştirilir. 

Meditasyon Yaparken Nelere Dikkat Edilir?

Meditasyon teknikleri çeşitli olup bunlardan size en uygun olanı tercih etmeniz gerekir. Özü konsantre olmaya dayanan bu eylem sırasında hafif ve esnek kıyafetler seçmelisiniz. Gözleriniz kapalı olmalı ve bu uygulamayı yalnızca kendiniz için yaptığınızı bilmelisiniz. Ortamda yalnız olmalı, nefes alış verişinize odaklanmalı ve eylemin göğsünüzdeki hareketini takip etmelisiniz. Aklınızdan geçen düşünceleri fark etmeli ve bunu yaparken kendinizi yargılamamalısınız. Zihninizi serbest bırakmanız meditasyonun en önemli noktalarından biridir. 
Meditasyonun etkili olabilmesi için o esnada zihniniz başka yerlere kaymamalı, nefes alıp vermeyi odak haline getirmelisiniz. Kendinizi fark etmeyi amaçladığınız bu yolculukta olanı biteni görmeyi çalışmalı, kendinize uzaktan bakmalısınız. 

Meditasyon Yapmanın Faydaları Nelerdir?

Meditasyonun faydaları fazla olup vücuttaki stresin azalmasını sağlar. Yaş ilerledikçe ortaya çıkan unutkanlığı azaltır ve zihni genç tutar. Zihinsel berraklığı olumlu etkiler, kişinin davranışlarının pozitif olmasını destekler. Uyku kalitesini artırır ve uykusuzluk sorununu ortadan kaldırır. Kan basıncının düşmesine destek olur ve vücudun farklı yerlerinde görülen ağrıları kontrol altına alır. Bağımlılıklar ile mücadele etmeye yardım eden meditasyon öz farkındalığın gelişimine katkıda bulunur. Meditasyon yapan kişilerin bir süre sonra çok nazik insanlara dönüştüğü ve daha ılımlı oldukları ifade edilir.