5 ADIMDA İLKBAHARDA BESLENME VE BAKIM ÖNERİLERİ

İLKBAHARDA BESLENME VE BAKIM ÖNERİLERİ - pop corner
Kış mevsiminin bitmesiyle birlikte hem çevrede hem de vücudunuzda değişiklikler meydana gelir Bu değişimlere ayak uydurabilmek için beslenmenize ve bakımınıza ekstra özen göstermelisiniz. Sağlıklı beslendiğinizde ve bakımlarınızı düzenli olarak yaptığınızda kendinizi daha sağlıklı hissedebilirsiniz. 
Halk arasında bilinen bahar yorgunluğu durumunu yaşamamak için alkol ve sigara gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durmalı, kafein tüketimini minimum düzeye indirmelisiniz. Ayrıca soğuk havalarda matlaşan cildinizi güneşe karşı korumalı ve nem dengesini kontrol altında tutmalısınız. İlkbaharda uygulamanız gereken bazı beslenme ve bakım önerileri ise şunlardır:

1. GÜNE KAHVALTI İLE BAŞLAYIN

Sağlıklı bir kahvaltı ile güne başlamak sizi daha zinde ve enerjik yapacaktır. Beyaz peynir, yumurta, bol yeşillik, tam tahıllı ekmek, 1 tatlı kaşığı pekmez ya da bal yiyerek sağlıklı başlangıçlar yapabilirsiniz. Dengeli bir kahvaltı ilkbaharda görülen bahar yorgunluğunu da atmanıza yardımcı olacaktır. Özellikle kahvaltıda ekmeğinizin tam buğday ve çayınızın şekersiz olmasına ekstra dikkat etmelisiniz. 

2. ARA ÖĞÜNLERİ ATLAMAYIN 

Kışın kilo sorunu yaşayan pek çok kişi ilkbahar ile birlikte bu kiloları vermeye çalışır. Ancak bahar yorgunluğunun da eklendiği bu dönemde şok diyetler ve uzun süre boyunca aç kalmak vücudun daha da güçsüz olmasına yol açar. Bunu önlemek adına güç içinde üç ana ve üç ara öğün yapmanız gerekir. Öğün sayınızın tam olması kan şeker regülasyonunu sağlayacak ve sindirim sisteminizin yorulmasına engel olacaktır. Mevsimin değişen dengesine uyum sağlamak için mevsim meyve ve sebzelerinden tüketmeyi ihmal etmemelisiniz. 

3. VİTAMİN VE MİNERAL YÖNÜNDEN ZENGİN BESLENİN

Mevsim geçişlerine bağlı olarak bağışıklık sisteminde zayıflamalar olabilir. Eğer yeterli düzeyde vitamin ve mineral almazsanız hastalıklara yakalanma olasılığınız artacaktır. Özellikle beslenmenizde selenyum, iyot, potasyum, krom, demir, riboflavin, tiamin, niasin, B12, B9, B6, C gibi vitamin ve mineralleri vücuda almanız gerekir. Bunları doğal sebze ve meyveler aracılığıyla tüketmeye özen göstermelisiniz. Böylece cildinizde de parlak ve sağlıklı bir görünümün oluştuğunu görebilirsiniz. 

4. BOL SU İÇİN 

Mevsim geçişlerinde vücudun adaptasyonu sebebiyle vücutta ödem daha fazla görülür. Bunu atmak için çay, kahve yerine bitki çayları içmeli ve bol bol su tüketmeyi ihmal etmemelisiniz. Yetişkinler için günde 2- 3 litre su içmek sağlıklı olacaktır. Su içmenin ayrıca cildinizi güzelleştirici ve pürüzsüzleştirici etkisi vardır. Bitki çayı olarak ise papatya çayı, adaçayı ve yeşil çay gibi bitki çaylarını içebilirsiniz. 

5. CİLDİNİZİ NEMLENDİRMEYİ İHMAL ETMEYİN

Sağlıklı beslenmenin yanı sıra cildinizin nem dengesini de korumalısınız. Canlı bir görünüm elde etmek için serum, derinlemesine temizlik için peeling yapabilirsiniz. Özellikle kuru ciltler için nemlendirme son derece önemli olup cildin çevresel etkenlere karşı korunmasını sağlar. Düzenli olarak bol su içerek cildinizin nemsiz kalmasını önleyebilir ve daha iyi arınmasını destekleyebilirsiniz.