BİREYSEL ALAN VE EŞYALARIN ÇOCUKLAR İÇİN 7 ÖNEMİ

Çocuk için ücretsiz fotoğraflar

Eşyaların izinsiz kullanımını önlemek, çocuklara ve ebeveynlere evde bireysel alanlar yaratmak ya da ev ortamını çocuğun gelişimine göre düzenlemek çocuklarda gelişimi sürecini doğrudan etkileyen faktörlerdir. Bu süreci sağlıklı şekilde tamamlayabilmek için anne babaların daha dikkatli ve temkinli davranmaları gerekir. Çocuklarda birey olma bilinci çok küçük yaşlarda başladığından anne babaların erken dönemlerde bu bilinci oluşturmaları önemlidir. Her çocuğun yetişkinliğinde sağlıklı bir kişiliğe sahip olabilmesi ve bireysel alanlara saygı duyması için gerekli tüm çaba sarf edilmelidir. Bunun sağlamak adına gerekli hallerde uzman desteği alınmalı, çocuğa uygun davranış şekilleri uygulanmalıdır. Uzmanlar tarafından yapılan açıklamalara göre bireysel alan ve eşyaların çocuklar için önemi şu şekildedir:

1. Sorumluluk Duygusunu Geliştirir

Çocuklara kendilerine ait bir alan olduğunu öğretmek onların sorumluluk alma bilincini geliştirir. Herkesin kendi için özel alanlarının olması çocuğun mülkiyet kavramının gelişmesini destekler. Bu sayede çocuklar başkalarının alanına ait olan eşyalarını izin almadan kullanamayacağını öğrenmiş olacaktır. Çocuklara sahip olma kavramını öğretmek onun ilerleyen yaşlarda toplum içine daha rahat karışmasını sağlayacaktır.

2. İzin Almayı Öğrenir

Çocuklar için bireysel eşya denildiğinde genellikle akla ilk olarak oyuncaklar gelir. Paylaşmayı bilen çocuklarda oyuncak alışverişi sırasında izin alma duygusu da gelişir. Çocuklar diğer arkadaşlarının kendi oyuncaklarına dokunmadan önce ondan izin alması gerektiğini öğrenir. Eğer çocuklarda bu tür izin alma ve bireysel alana saygılı olma gibi davranışlar yoksa bunun sebebi olarak anne babanın aşırı disiplinli ve katı tutumları gösterilebilir.

3. Saygılı Olurlar

Çocukların bireye ve onlara ait eşyalara nasıl davranmaları gerektiğini önceden öğrenmeleri önemlidir. Aksi halde ileri yaşta kalabalık ortamlardaki sosyal ilişkilerinde istenmeyen biri haline dönüşebilirler. Bunu önlemek adına herkesin kendine ait alanlarının ve eşyalarının olacağını erken yaşta öğrenmeleri gerekir. Bu aşamada en büyük görev anne babanın olup durumu çocuklara açık ve anlaşılır şekilde ifade etmelidirler.

4. Benim - Senin Kavramı Gelişir

Çocuklarda özellikle 2 yaşından sonra benim, senin kavramları gelişmeye başlar. Bu süreçte bireysel alan ve eşyalarda aitlik duygusu ön plana çıkar. Çocuklar kendilerine ait olmayan eşyaları karşıdakinin rızası olmadan alamayacaklarının farkına varırlar. Davranışların zamanla düzelmesi anne babanın sık sık uyarması ile desteklenir.

5. İzinsiz Alma Duygusu Önlenir

Çocuklarda belli bir dönemde izinsiz eşya alıp saklama eğilimi olur. Anne babaların bu duruma karşı ekstra dikkatli olmaları gerekir. Bunun önlemek adına bireysel eşyaların olduğu, bunların yalnızca izinle alınabileceği ve aksi durumun olumsuz sonuçları hakkında çocuklar bilgilendirilmelidir. Mutlu, özgüvenli ve başarılı çocuklar yetiştirebilmek için ebeveynlerin buna dikkat etmeleri beklenir.

6. Sınır Tanırlar

Çocuklara küçük yaşlardan itibaren her istediklerini vermek ya da tüm dediklerini yapmak ileri yaşlarda onları kural tanımaz hale getirecektir. Bu uzmanlar tarafından doğru bir davranış olarak görülmez. Bunun yerine herkesin yalnızca kendi alanı içinde özgür davranabileceğini, emek karşılığında ödül olacağı gibi duyguları çocuklara öğretmek önemlidir. Çocuklara her an her istediğini vermek onları şımarık ve baş edilemez hale getirebilir.

7. Paylaşma Duygusu Pekişir

Herkesin kendine ait eşyalarının olması çocukların birbiriyle olan iletişimini ve paylaşımını artırır. Onu doğrudan almak yerine önce izin istemesi çocukların arasındaki ilişkileri olumlu yönde etkiler. Bu durumun örneklerine özellikle oyuncaklarda sıklıkla rastlanır. Kendine ait bir oyuncağı arkadaşıyla birlikte oynamayı öğrenen çocuklar büyüdüklerinde sosyal iletişimi kuvvetli bireyler haline dönüşürler. Çocuğun içine kapanık olmasını önleyen bu durum özgüveninin gelişmesine ve çocukların kendilerini rahat ifade edebilmelerine katkıda bulunur.