DİJİTAL MİNİMALİST OLMAK: TEKNOLOJİK GÜRÜLTÜDEN NASIL KURTULURSUNUZ?

Dijital minimalist kavramı kısaca teknoloji kullanım felsefesi olarak tanımlanabilir. Daha da açıklayıcı olursak; teknolojik imkanların gelişmesi ile birlikte gün içerisinde dijital ekranlara daha fazla maruz kalırız ve bu durum çeşitli olumsuzlukları da beraberinde getirir. İstenmeyen durumlardan kurtulmak için teknoloji kullanımının sınırlanması gerekir. Teknoloji ile olan bağlantıyı yeniden gözden geçirmeyi sağlayacak dijital minimalizm gerçek hayata daha fazla bağlanmaya katkıda bulunur.
Teknoloji ile olan ilişkilerinde gariplik sezen pek çok insan vardır. Akıllı cep telefonlarının aktif olarak kullanılması internet erişimini kesintisiz hale getirmiştir. Sürekli dikkat dağılmasına neden olan internetli cihazlar insanların anda kalma kapasitesinde zaman içerisinde çeşitli sıkıntılar ortaya çıkarır. Pratik faydasının yanında internetin olumsuz yönlerinin de bulunması kullanımın kontrollü hale getirilmesini gerektirir.

Dijital Minimalizm Nedir?

Bir tür teknoloji kullanım felsefesi olan dijital minimalizm çevrim içi vaktin değer verilen faaliyetlere harcanmasını amaçlar. Teknoloji ile ilişkili tüm durumları işlevsel hale getiren bu kavram gönüllü olarak tüketim yapmamak gerektiğini anlatır. Dijital sadeleşme olarak da ifade edilen minimalizmde elektronik cihazlara olan bağımlılık zamanla azalır. Hafıza zayıflığı varsa, odaklanma süresi düşüyorsa ya da dijital iletişim araçlarından uzak durulamıyorsa bu tür bir minimalizme ihtiyaç var demektir. Böylece düşük faydalı olan dijital kirlilik ortadan kaldırılmış olacaktır. Kişisel davranış ve alışkanlıklar sorgulanacak, yalnızca gerekli olan araç ve uygulamaların kullanılması teşvik edilecektir.

Dijital Minimalist Olmak için Neler Yapılmalı?

Dijital minimalist olmak için yapmanız gereken ilk davranış telefon ile bağınızı azaltmaktır. Rastgele aralıklarla kısa kısa telefona bakmak zaman içinde bağımlılığı artırır ve çok bakma dürtüsü uyanır. Bunun önlemek adına farklı meşguliyetler edinmeli ve telefon uzak bir yere bırakılmalıdır. Örneğin, yemek yerken telefon masadan tamamen uzak bir noktaya koyulabilir. Gün içinde meşgul olmak adına yeni hobiler edinilebilir, Pop Corner koleksiyonlarında yer alan toys & gadgets parçalarıyla vakit daha değerli geçirilebilir.
Telefonda bildirimlerin çoğunun kapalı olması gün içinde telefona daha az bakmanızı sağlayacaktır. Anlık mesajlaşma alışkanlıkları gözden geçirilmeli, gelen bildirimlere sürekli değil toplu olarak bakılmalıdır. Telefon sürekli uyku modunda olmalı, sırf saate bakmak için telefon kullanılmamalıdır.

Dijital Minimalizm için Öneriler

Profesyonel olmak dijital minimalizm için oldukça önemlidir. Kullanıcılar kendi değerlerine katkısı olan davranışlar edinmelidir. Bu edindiklerim benim için ne kadar değerli diye sorgulamak bile minimalizm için faydalı bir adım olacaktır. Her kullanıcı kendine bir sınır belirlemeli, anlık erişim kritik durumda değilse bazı uygulamalar silinmelidir.
Dijital dünyada asosyal olmak kişisel fayda sağlayacaktır. Sağlıklı, mutlu ve tatmin edici bir yaşam için herkesin başkaları ile iletişim kurmaya ihtiyacı vardır. Bu iletişim ihtiyacı sosyal dünya yerine gerçek dünyada karşılanmalıdır. Yeni alışkanlıklar edinilmeli, teknoloji kullanımının haricindeki vakitte neler yapılabileceği gözden geçirilmelidir. Yeni bir enstrüman çalmaya başlamak, el becerisi gerektiren işler üretmek ya da dans kursuna yazılmak iyi birer alternatif olabilir. Bu tür alışkanlıkları fayda maliyet analizi yaparak optimize etmek kişisel gelişim açısından da gereklidir. Bilinçli bir tüketici olmak ve alışkanlıkları amaçsal hale getirmek insan olma deneyimini derinlemesine yaşamayı sağlar. Dijital minimalist olarak yaşam sürmek, doğa ile iç içe vakit geçirmek pozitif duyguların açığa çıkmasını destekler.