GÖZLÜK MODELLERİ SEÇERKEN NELERE DİKKAT EDİLİR?

GÖZLÜK MODELLERİ SEÇERKEN NELERE DİKKAT EDİLİR?
En çok tercih edilen aksesuarlardan biri olan gözlükler kendi içerisinde numaralı gözlük, güneş gözlüğü, ekran gözlüğü gibi seçeneklere ayrılır. Güneş gözlüğü küçük yaşlardan itibaren herkes için bir ihtiyaçtır. Göz sağlığını korumak ve güneşin göze olan zararlı etkilerini minimuma indirmek için gözlük kullanımına önem vermek gerekir. Ancak seçtiğiniz gözlüğün faydalı olabilmesi için seçim aşamasında bakılması gereken hususlar vardır. 5 adımda gözlük modeli seçimi ve dikkat edilecek noktalar şu şekildedir:

1. Kalite

Numaralı ya da güneş gözlüğü fark etmeksizin tüm modellerde kalitenin yüksek olması önemlidir. Diğer özelliklerin önünde gelen kalite göz sağlığınızı olumlu yönde etkileyecek ve gözlükle geçirdiğiniz vakti daha konforlu hale getirecektir. Seçtiğiniz gözlükte mutlaka CE işareti olmalı yani gözlüğünüz Avrupa Standartları’na uygun üretilmelidir. Bu kapsamda gözlüğünüzde mavi ışık filtresi bulunmalı, gözleriniz teknolojik aletlerin mavi ışıklarından korunmalıdır. Gözlüğünüzü mümkün olduğunda bu ışıklardan en iyi derecede koruyacak şekilde tercih etmelisiniz. 

2. Yüz Şekline Uygunluk

Gözlük kullanımınızın rahat ve konforlu olabilmesi için gözlüğünüz yüzünüze tam oturmalıdır. Oval, kare, kalp, yuvarlak ve üçgen yüz tiplerinin kullanacağı gözlük tasarımları farklı olacaktır. Eğer yüz tipiniz üçgen ise dikkatin üst bölgeye çekilmesini sağlamalı ve gözlüğün üst bölümündeki çerçevenin kalın olmasına dikkat etmelisiniz. Alt çerçeve ise mümkün olduğunca ince olmalıdır. Kare yüz tipine sahipseniz gözlüğünüzü oval modellerden seçerek dengeli bir görünüm ortaya çıkarabilirsiniz. Kalın sert köşeli ya da kare çerçeveli gözlük modelleri ise yuvarlak yüz tipleri için uygundur. Bu sayede yuvarlak yüze daha uzun hatların olduğu izlenimi verilebilir.  

3. UV Işınlarını Bloke

Güneş ışınlarından çıplak gözle görülemeyen ultraviyole radyasyonu yayılır. Seçtiğiniz gözlük gözünüzü bu radyasyondan koruyacak şekilde olmalıdır. Kaliteli bir güneş gözlüğünde gözlüğün morötesi ya da UV ışınları engellediğine dair sertifikanın olması gerekir. Her gözlük UV ışınları farklı oranlarda bloke eder. Bu oran en yüksek seviyede olmalı ve gözlere en iyi şekilde korunmalıdır. Gözlüklerin UV ışınları bloke etme güçleri UV200, UV400 ve UV600 gibi değerlerle ifade edilir. Deniz kenarları ve kayak için UV400 ideal olacaktır. 

4. Işık Emilim Oranı

Gözlüğün ışık emilim oranı ile ilgili bilgiler kullanım kılavuzunda yer alır. Bu oran gözlük camının ışığı ne kadar emdiğini ve ne kadarını yansıttığını gösterir. Şehir ortamında emilim oranı yüzde 40- 50, dağlık bölgelerde yüzde 50- 70 ve kayak bölgelerinde ise yüzde 80- 85 oranında olmalıdır. 

5. Rahatlık

Alacağınız gözlüğün türü ne olursa olsun mutlaka yüzünüze tam oturmalı ve yüzünüzde yokmuş hissi vermelidir. Takarken ağırlık yapan modeller bir süre sonra baş ağrısına yol açabilir. Seçiminizi kaliteli güneş gözlüğü modelleri arasından yaptığınızda konforunuz daha da artacaktır. Ancak her yüksek fiyatlı gözlük kaliteli olmayabilir. Beğendiğiniz model mutlaka UV ışığını engelleyici özellik bulundurmalı, görüş alanınızı artırmalıdır.