Vegan KOZMETİK ÜRÜNLERİ İLE Hayata Dokunun!

Her geçen gün daha fazla duyulan vegan kelimesinin kökeni 1940'lı yıllara kadar gidiyor. Elsie Shrigley ve Donald Watson tarafından vejetaryen kelimesinden türetilen vegan, temelde hayvan kaynaklı her türlü ürünün tüketilmesini reddetmek anlamına geliyor. Hayvan kaynaklı et, süt, bal ve yumurta gibi gıda ürünlerinin tüketiminden kaçınan veganlar, aynı zamanda yine hayvanlardan elde edilen deri, ipek, yün gibi ürünleri de kullanmaktan imtina ediyor.

Üstelik veganlık sadece bu ürünlerin kullanımından fiziksel olarak kaçınma anlamını taşımıyor. Veganlık felsefesi doğal yaşamı koruma ve hayvanların yaşamına saygı duyma düşüncelerini içeriyor. Çünkü veganlık aslında hayvan üretim yerlerindeki kötü şartlara ve tüketim ya da ticaret amacıyla hayvanlara eziyet edilmesine, hayvanların yaşamlarını hiçe saymaya tepkiyi barındırıyor.

Vegan Ürünler Neler?

Vegan ürünler ne demek sorusunu yanıtladıktan sonra vegan ürünlerin özelliklerine geçebiliriz. Vegan ürün denildiğinde elbette ilk akla gelen gıda ürünleri.

Vegan olmayan gıdalara örnek olarak inek sütü, koyun sütü, keçi sütü gibi süt çeşitleri, peynir, yoğurt, ayran, dondurma gibi süt ürünleri, kırmızı et, sucuk, sosis, salam gibi işlenmiş et, bu ürünlerin kullanıldığı tüm yiyecekler verilebilir. İçeriğinde hayvansal bileşik bulunmayan gıdalar ise vegan ürünler listesi içerisinde yer alıyor.

Gıda ürünleri dışında da vegan ürünlerden bahsedebiliriz. Üretim sürecinde deneysel hayvan kullanılmayan ve ürün geliştirme testlerinde hayvan kullanılmayan tüm ürünler vegan grubunda yer alıyor. Dolayısıyla vegan olma şartlarını taşıyan kozmetik ürünleri, bakım ürünlerini de vegan ürünler listesine dahil ediyoruz.

Vegan Ürünleri Nasıl Anlarız?

Vegan bir yaşam tarzına sahipsek, satın aldığımız ürünlerin vegan olduğunu nasıl anlarız? Bunun için öncelikle ilgilendiğiniz ürünlerin tanıtım logosuna bakabilirsiniz. Ürünlerde uluslararası vegan standartlarına uygun sertifikalandırma yapan kurumların logolarını ayırt edebilirsiniz. Birbirinden farklı logolarla karşılaşsanız da logodaki vegan yazısı size yol gösterecektir. Ambalajlarında Cruety-Free yazısı ya da logosu gördüğünüzde de ürünün vegan olduğunu anlayabilirsiniz. Ancak bu logoların her üründe işlenmeyeceğini de aklınızda bulundurun. Peki bu durumda nasıl bir yol izlemek gerekiyor?

Bir ürünün vegan olup olmadığını anlamanın diğer yolu ürün içeriğini dikkatli bir şekilde okumak. Satın aldığımız birçok ürünün bilgi etiketinde içerik bilgisinin yer alması zorunlu. Bu bilgi etiketini okuyarak ürünün içindekiler hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Örneğin satın aldığınız kozmetik ürünlerin içeriğini inceleyebilir ve vegan ürün satın alıp almadığınızı anlayabilirsiniz. Bu küçük inceleme aslında bilinçli tüketici olmanın da bir gereği olarak düşünülebilir. İçeriğin incelenmesi alışveriş yaparken, sadece kendi isteklerinizi tatmin etmediğinizi aynı zamanda tüm canlıların yaşamına da saygılı olduğunuzu göstermenin de basit bir yolu oluyor.

Tüm Canlılara Saygı

Bugün hayatımızın bir parçası olan bir çok ürün, insanlar dışındaki canlılardan elde ediliyor. Beslenme rutinimizden, bakım alışkanlıklarımıza kadar her yerde hayvansal ürünler yaygın bir şekilde kullanılıyor. Yeni geliştirilen ürünlerin deneylerinde hayvanlardan faydalanılıyor. Ancak bunun alternatifi olduğunu, güzelleşmek ya da beslenmek için dünyayı birlikte paylaştığımız hayvanları kullanmak yerine farklı yöntemler de olduğunu aklımızda bulundurmalıyız.

Örneğin, daha bakımlı ve güzel görünmek için satın aldığınız kozmetik ürünler hayvan istismarı olmadan da formüle edilebiliyor. Giyim sektöründe tercih edilen hayvansal içeriklerin de aynı şekilde muadilleri bulunuyor. O zaman hem doğal yaşamı korumak hem de ekolojik dengeyi korumak adına, vegan ürünleri tercih etmek büyük önem taşıyor. Siz de vegan içerikli ürünleri tercih ederek, insanların en yakın dostu olan hayvanların yaşamına dokunabilirsiniz. Inuwet Lip Balm, banyo sabunu, bakım maskeleri gibi vegan onaylı içeriğe sahip ürünler Pop Corner'da sizi bekliyor.